Rady a tipy pro elektrospotřebiče

 

 

" Zde Vám přínášíme vysvětlivky - vysvětlení názvů co je co "

 

 

Pyrolýza - samočistící technika

 

  Pyrolýza - samočistící technika  

U pyrolýzy (samočistící techniky) se trouba zahřeje na cca 500°C. Dojde tak k rozpadu nečistot (mastnot) ve vnitřním prostoru trouby prakticky na popel. Tento popel pak jednoduše setřete hadříkem.

Namáhavé i časově náročné čištění se stalo minulostí. Stiskem tlačítka se trouba vyčistí úplně sama a dokonale - strop, boční stěny, zadní stěna, ale dokonce i dno a dvířka trouby budou dokonale čisté. Pro Vaši bezpečnost se trouba uzamkne při teplotě 300°C a je možné ji otevřít až po skončení samočištění, když teplota opět poklesne pod 300°C. 

Indukční ohřev

 

  Indukční varná deska  

Pod každou varnou zónou je umístěn zdroj magnetického pole. Položíme-li na varnou zónu nádobu, jejíž dno je magneticky vodivé, dojde k uzavření magnetického obvodu. Průchodem magnetického toku dnem nádoby se dno nádoby zahřívá. Potřebné teplo se tak vytváří až přímo ve varné nádobě. Varná zóna indukční desky je při vaření studená, respektive se ohřeje až zpětně od horkého hrnce. 

  Schéma varné indukční desky  

Výhody indukce:

 

" Výrazná úspora energie oproti jiným systémům výroby tepla ve varných deskách. Přímý přenos energie do nádoby. Účinnost 90%. "

 

  • Přeteklé jídlo se nepřipaluje.
  • Nejvyšší rychlost zahřátí nádoby ve srovnání s jinými způsoby ohřevu.
  • Bezpečnost při vaření.
  • Povrch varné desky se ohřeje pouze pod hrncem, na plochy kolem, které nejsou zakryté, se žádné teplo nepřenáší.
  • Povrch varné desky zůstane chladný, takže ani vy se nemůžete náhodně spálit.
  • Po odstavení varné nádoby dojde k přerušení činnosti varné zóny.
  • Pokud jsou na indukční zónu postaveny menší nádoby nebo předměty, než jaké indikuje systém, varná zóna se nezapne a nedojde k ohřevu.
  • Tento sytém rozpoznání menších předmětů zaručuje, že nedojde k ohřevu kovových prstenů, náramků, hodinek, apod.
  • Omezení pracovní doby - po delším chodu na prázdno dojde k vypnutí desky.V

Vaření na indukčních deskách je nejrychlejší, nejúspornější a nejbezpečnější způsob ohřevu.

Tím je zaručena bezpečnost nejen Vás, ale i Vašich dětí.

 Teleskopické výsuvy

 

Teleskopické výsuvy - při pečení volné ruce "

 

  Teleskopické výsuvy  

 

Tento velmi praktický systém umožňuje pohodlně sledovat proces přípravy pokrmů. Můžete vysunout pekáč nebo plech, který potřebujete zkontrolovat a i zcela vysunutá rovina bude stabilní a bezbečná. Přitom budete mít obě ruce volné na zamíchání nebo ochutnání pokrmu.

Pečící sonda do masa 

 

" Pečící sonda - pečení je radost "

 

  Pečící sonda  

 

Použitím pečící sondy do masa nebudete muset pečící proces kontrolovat po celou dobu. Zasunutím hrotu sondy do masa budete mít hned od začátku informace o procesu pečení a odhadovaném konci procesu. Když maso uvnitř dosáhne požadované teploty, trouba se automaticky vypne s akustickým signálem.

 Booster - funkce rychlého ohřevu

 

" Booster - super rychlý ohřev nádobí "

 

  booster  

 

U mnohých jídel je rozdíl mezi dobrým a výborným výsledkem způsoben rychlým a intenzivním ohřevem. Funkce Booster na varné desce je vhodná právě pro takovéto případy. Tato funkce Vám umožní dosáhnout maximálního výkonu přesně tehdy, kdy to potřebujete.

Jak vybrat správný fritovací hrnec?

Fritézy nám umožňují připravit si doma smažený sýr či hranolky jako z restaurace. Jídlo smažené na pánvi většinou potřebují delší přípravu, a také nasaje více tuku, pokrmy jsou pak méně křupavé, změknou a nikdy se chutí nevyrovnají pokrmům připravovaným ve fritézách. Na trhu jsou k dostání tři druhy fritéz: fritéza se skrytým topným tělesem, fritéza s topným tělesem ponořeným v oleji a rotofritéza. V čem se liší?

  Fritovací hrnec  

Fritéza se skrytým topným tělesem

Tento typ fritéz je nejvíc používaný a nejrozšířenější. Uvnitř má hladkou nádobu, do které se vkládá koš obsahující fritovanou potravinu. Výhoda je lépe využitý prostor uvnitř fritézy, nevýhodou ovšem je, že fritéza nelze umýt v myčce na nádobí celá, ale pouze koš a víko fritézy.

Fritéza s topným tělesem ponořeným v oleji

Fritéza s ponořeným topným tělesem je praktická pro mytí v myčce na nádobí, mytí je jednoduché a rychlé. Jediná část, která není omyvatelná, je topné těleso s elektrickými částmi, které je oddělitelné. Díky tomuto uspořádání při fritování vzniká "chladná zóna", která se tvoří přímo pod topnou spirálou vzniká díky tomu, že teplý olej stoupá nahoru. Výhoda tohoto jevu je, že drobky a odlomky potravin se nepřepalují - nevzniká tak nepříjemný zápach. Fritézy s ponořeným topným tělesem jsou energeticky účinnější, olej je totiž ohříván přímo.

Rotofritéza

Jedná se o typ fritézy, která má nakloněné dno a rotující koš. Tento systém má za úkol šetřit olej spotřebovaný při fritování. Patent na systém rotofritézy vlastní firma De-Longhi.

Další výhody fritéz

Fritézy mají většinou chytré programy, díky kterým můžete naprogramovat čas i teplotu, po dokončení načasovaného fritování se samy vypnou. Navíc odpadá riziko popálení - fritézy jsou totiž dobře odizolované. Údržba je většinou jednoduchá, podle toho, který typ zvolíte a na kolik jde Vámi vybraný typ mýt v myčce. Vnitřní filtr je vždy jednoduše vyjímatelný a lehce ho tedy můžete měnit. Objem je většinou 0,5 až 4 litry.

Pečení s párou

Pára dokáže připravit jídla s vynikající chutí a konzistencí, jaká jste dosud neochutnali. Připraví pokrmy uvnitř šťavnaté a vlhké, ale na povrchu vytvoří křupavou kůrku.

  Parní trouba  

Při parní přípravě nedochází k přenosu chuti mezi různými jídly, takže každý pokrm bude chutnat přesně tak jak si předstujete. Navíc pára zabraňuje vysušování pokrmů a udržuje jídla šťavntá a vlhká. A nezapomínejme na zachování nutričních látek, vitmínů a minerálů v potravinách.

Pára zabezpečuje rovnoměrnou tepelnou úpravu od povrchu až do středu pokrmů. Přitom je také efektivnější, protože přenáší teplo účinněji než suchý, horký vzduch. To znamená, že můžete jídla připravovat při nižší teplotě.

Pečení ve vakuu

Jídla připravená při nižší teplotě ve vakuu jsou chutnější a zdravější. Absolutně čistý způsob přípravy, při kterém se uzavřou všechna aromata, chutě a nutriční látky ve vakuově utěsněném sáčku, a jemná pára s teplem promění ingredience ve fantastická jídla.

  Vaření ve vakuu