Začněte plánovat svoji kuchyni Hanák
Patří ke kuchyňským " pracím " absolvování dlouhých cest po kuchyni sem a tam? To bylo kdysi! Ve správně naplánované kuchyni budete mít cesty křížem krážem po kuchyni ušetřeny. Prostřednictvím plánování zón proto proveďte definici smysluplného uspořádání a vybavení pěti nejdůležitějších pracovních oblastí.
Jednořadá kuchyň
Dvouřadá kuchyň
Kuchyň s ostrůvkem
Kuchyň G
Kuchyň L
Kuchyň U
Kuchyňské zóny
" Dbejte na správné řazení skříněk a zásuvek podle postupu prací v kuchyni. Vše pak bude vždy po ruce "
Zásoby:
V této kuchyňské zóně se umisťují typické polotovary denní spotřeby, jako například konzervy, rýže, těstoviny, ale také chlazené nápoje.
Ukládání:
Tato kuchyňská zóna slouží k ukládání nádobí, sklenic, příborů.
Mytí:
Vedle dřezu a myčky nádobí se v této „mokré“ zóně nachází také odkapávač na nádobí, prostor pro odpadkové koše, stejně jako čistící a mycí prostředky.
Příprava:
Tato zóna patří k hlavní pracovní oblasti kuchyně. Zde se odehrává většina přípravných prací i příprav samotného vaření. Zde mají své místo pracovní příbory, kuchyňské elektrospotřebiče, ale také koření.
Vaření | Pečení:
Tato kuchyňská zóna je vyhrazena pro varnou desku, troubu na pečení, mikrovlnnou troubu, odsavač par, hrnce, pánve, poklice, pracovní příbory a plechy na pečení.
Úrovně ukládání předmětů
V zásadě by měly být často používané zásoby a předměty uloženy v lehce a rychle dostupných výsuvech přímo pod pracovní deskou a stejně tak v první úrovni oblasti horních skříněk. Méně používané předměty se umisťují nad nebo pod tuto úroveň.
Zřídka používané předměty se ukládají do nejvyšší úrovně horních skříněk a do nejnižší úrovně spodních skříněk. Také toto Vám ušetří čas při každodenní práci v kuchyni.